Osteopathie bij sporters

Osteopathie is een uitermate geschikte manier om (terugkerende) blessures te behandelen. Omdat de osteopathie op andere vlakken zoekt naar de oorzaak van blessures dan b.v. een fysiotherapeut of manueel therapeut, kan dit een hele goede aanvulling zijn op weg naar herstel. De osteopaat bekijkt het gehele lichaam en zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure en behandeld deze.

Iedere sporter kent het wel: terugkerende blessure of steeds weer ergens anders last. Sportblessures: Liespijnen, hamstring blessures, rug en schouderproblemen vinden vaak elders in het lichaam hun oorsprong. Niet altijd is voor de sporter zelf duidelijk waar de oorzaak is gelegen.

Ook komt dan duidelijk naar voren waarom de klachten niet verdwijnen en steeds weer terugkomen. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld gelegen zijn in de bindweefsels rond de organen, denk hierbij aan operaties en ontstekingen. Tevens zijn verteringsproblemen en de daarmee gepaard gaande voedingstekorten van de (spier)weefsels zeer vaak de oorzaak van acute (spier)letsels. Maar ook trauma's van het hoofd, rug en bekken spelen een belangrijke rol in de ontstaanswijze van een blessure.

Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels die van belang kunnen zijn en relaties weet te leggen tussen het functioneren van o.a. de organen, het zenuwstelsel en het hormonaal systeem, kan vaak de reden van het uitblijven van herstel worden achterhaald. Aan de hand van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld. Soms in combinatie met eventuele andere therapieën zoals fysiotherapie of podotherapie.

De osteopaat bekijkt het gehele lichaam en zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure en behandeld deze.

Preventie

Van (top)sporters wordt  vaak verwacht dat zij in een trainingsseizoen toewerken naar een piekbelasting in hun prestaties. Aan de hand van een trainingsprogramma wordt hier naar toe gewerkt. Preventie van blessures speelt hierin een belangrijke rol. Door middel van een regelmatige behandeling kan de osteopaat de sporter naar een hoger prestatieniveau begeleiden.

Klachten of blessures zijn vrijwel altijd een optelsom van factoren. De osteopathie heeft een unieke kijk op het ontstaan van klachten en blessures. Vaak kan de osteopaat aan de aanpassingen van het lichaam merken dat er klachten aan het ontwikkelen zijn. Hier zal de osteopaat direct op ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont zich om zoveel mogelijk van die factoren preventief te behandelen, om klachten te voorkomen en zodoende een hoger einddoel te kunnen bereik
Twee maal per jaar een volledige osteopatische controle kan dus helpen uw gezondheid op peil te houden!

Professioneel niveau

Op professioneel niveau wordt dan ook steeds meer gebruik gemaakt van osteopaten, voornamelijk in het buitenland. Als meest aansprekend voorbeeld is voetbalclub AC Milan. Zij beschikken al reeds een tiental jaren over een gespecialiseerd team van behandelaars  waar ook osteopaten deel van uitmaken. Mede hierdoor is er een sterke afname van blessures waarneembaar.

De laatste jaren is osteopathie een belangrijk onderdeel geworden binnen de begeleiding van alle wielerteams zoals o.a. het Nederlands team van Jumbo - Visma.

Contact

Vraagt u zich af of wij iets voor u kunnen betekenen? Bel of mail ons, wij helpen u graag!

Neem contact op
Deelnemer van regionaal samenwerkingsverband