Osteopathie bij baby's

Osteopathie kan een goede en veilige bijdrage leveren aan de gezondheid van uw baby. Baby’s zijn geen kleine volwassenen en vragen daarom speciale aandacht in zowel de geneeskunde als de osteopathie. Veel mensen zijn van mening dat er bij een baby geen spanning of stress in het lichaam aanwezig kan zijn. Dit omdat ze jong en flexibel zijn. In de praktijk blijkt dit vaak anders te zijn.

Grote diversiteit aan klachten

Bij de zuigeling zullen invloeden van de zwangerschap, de geboorte of de periode erna een grote invloed hebben op het functioneren. Als er een probleem optreedt in een van deze periode’s, denk b.v. aan een stuitbevalling, een vacuüm verlossing, een keizersnede of een te snelle of te  langzame bevalling kan dit een grote diversiteit aan klachten veroorzaken. 

Baby’s blijken goed te reageren op een osteopathische behandeling. Het is een veilige en effectieve manier om veranderingen teweeg te brengen en kan dan ook van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van een kind. Elke zuigeling vraagt dan ook zijn eigen unieke aanpak. 

Osteopathie Verhoeven heeft zich middels gerichte nascholing verdiept in het behandelen van baby’s. Velen ouders met hun baby’s vinden daarom ook dagelijks de weg naar onze praktijk. Daarnaast bestaat er nauw contact met diverse consultatiebureaus, kinderfysiotherapeuten, logopedisten en verloskundige praktijken in de omgeving.

De geboorte

De geboorte van een baby verloopt meestal zonder al teveel problemen. Toch is de geboorte een van de meest stressvolle gebeurtenissen van het menselijk lichaam. Enorme krachten werken in op het babyhoofdje, borstkas, de wervelkolom en het bekken. Zo worden schedelbeenderen verschoven om het hoofdje te verkleinen en de uitdrijving door de bekkenopening van de moeder mogelijk te maken. Omdat de structuren van het hoofd nog te vervormen zijn, levert dit over het algemeen geen problemen op.

Elke zuigeling vraagt dan ook zijn eigen unieke benadering.

Soms verloopt de bevalling echter minder soepel door langdurige weeën, trage ontsluiting of een vacuümverlossing. Indien de krachtsinwerking te sterk is geweest kan het zijn dat het kind niet in staat is dit op te vangen en ontstaat er bewegingsverlies. Dit kan een verstorende factor worden in de ontwikkeling. Het kind zal zich namelijk altijd proberen aan te passen aan de ontstane beperkingen. Klachten zoals b.v. huilen, slecht slapen, voorkeurshouding of buikkrampen kunnen hier een mogelijk gevolg van zijn. 

De osteopaat heeft als belangrijkste taak dit bewegingsverlies te herstellen zodat klachten verdwijnen en het kind zich weer vrij kan ontwikkelen op zowel lichamelijk als fysiek gebied. Een osteopathische controle en een eventuele behandeling na de bevalling, kunnen dan ook van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van een kind.

Voor acute zaken – denk aan hoge koorts, een vermoedelijke breuk en infecties raden wij u aan om uw huisarts te consulteren.

Contact

Vraagt u zich af of wij iets voor uw baby kunnen betekenen? Bel of mail ons, wij helpen u graag!

Neem contact op
© Copyright Osteopathie Verhoeven | Aangesloten bij NRO